Kuje


Päättymätön Vahvuus
KoiraNet

12vk, kuva: Tiia Toivonen
6kk, kuva: Jenny Piittinen
6kk, kuva: Jenny Piittinen

Bordercollie narttu

S. 12.12.2017

52,5cm (kotimittaus) & 17kg

Tokokuvat 2v 4kk iässä C: Kiira Käyhkö

Kujeen luonteesta 1v8kk iässä:

Kuje oli pikkupentuna äärimmäisen helppo ja varhaiskypsä. Se oli lähes 100% sisäsiisti 9vk iästä lähtien ja se haki pentuna voimakkaasti kontaktia ihmiseen. Sen sosiaalistaminen oli helppoa, koska se ei ollut moksiskaan uusista paikoista tai tilanteista. Muistan jopa joskus sosiaalistamisreissuilla kuulleen, että onpa minulla hyvin koulutettu koira. Kuje ei ollut pentumainen ulkonäkönsä, eikä olemuksensakaan puolesta, joten sitä saatettiin luulla joksikin aikuiseksi pikkukoiraksi. Se oli rohkea, itsevarma pentu, tosin jo pikkupentuna oman arvonsa tunteva ja resurssejaan vahtiva. Jo pentuna se oli melkoinen tosikko, eikä sen mielestä työnteon kustannuksella tullut pelleillä. Kujeella murkkuikä tuli rytinällä ja se toi mukanaan epävarmuuksia, reaktiivisuutta ja terävyyttä.

Kujeen tosikkoluonne on elämäniloisen kultsun jälkeen tuntunut todella toivotulta ominaisuudelta ja ihailen sen työmoraalia edelleen päivittäin. Se on luonteeltaan itsenäinen ja kovakalloinen tapaus, eikä yhteistyö sen kanssa ole todellakaan tullut ilmaiseksi. Iän karttuessa ja koulutuksen mennessä ehkä joissain asioissa perille, on siinä kuitenkin tullut esille paimenkoiramaiseen tapaan miellyttämisenhalua. Sillä olisi mielestään kuitenkin paljon omia toimintaideoita ja ratkaisuja eri tilanteisiin, mutta kovalla työllä siihen on saanut vähitellen asennettua kunnioitusta myös minun mielipiteitäni kohtaan. Joissain tilanteissa sillä menee kuitenkin kuppi totaalisen nurin, eikä se pysty hallitsemaan omaa käyttäytymistään. Sen kanssa on saanut olla erittäin tarkkana terävyyden suhteen, sillä sen toimintakyvyllä se pyrkisi ratkaisemaan vaikeat tilanteet impulsiivisesti itsenäisesti, ilman sen suuremmin seurauksia ajattelematta.

Kuje on melko epäsosiaalinen tai ainakin hyvin valikoiva koiraseuransa suhteen. Joissain tilanteissa ja kokoonpanoissa se on hyvinkin sosiaalinen, vapautunut ja leikkisä, mutta se osaa olla myös dominoiva. Ihmisiä se joko rakastaa tai vihaa, mutta se ehkä johtunee teini-iässä tulleesta epävarmuudesta ja omien tunteiden hallinnan heikkoudesta. Sillä on ollut nuoresta iästä saakka voimakas paimennus-, saalis- sekä riistavietti. Ollaan koko nuori ikä työstetty liikkuvien kohteiden (autot, pyörät, lenkkeilijät) asiallista kohtaamista. Riistaviettisyyttä se on oletettavasti oppinut osin noutajasiskoltaan, tullen siinä vaan melkoisesti siskoaan pätevämmäksi metsästyskoiraksi. Saalisvietti on toki vielä riistaviettiä vahvempi, mutta on se kerran jos toisenkin irronnut metsässä pelkän hajun perässä useiden satojen metrien päähän minusta.

Kujeen luonteen tietynlainen, ehkä osin opittukin epävarmuus yhdistettynä voimakkaaseen toimintakykyyn ja terävyyteen on aiheuttanut suurimmat huolenaiheet arkielämässä. Kuje reagoi stressiin myös voimakkaasti (en tiedä kuinka paljon sairauden syytä), ja se on kaikkein onnellisin, kunhan arki pysyy sopivan tasaisena ja kuitenkin tarpeeksi aktiivisena. Kaiken tosikkomaisuutensa takana Kuje on kuitenkin todella elämäniloinen ja utelias koira. Se on kovan ulkokuoren alla hellyydenkipeä mammantyttö, joka on täysin saavuttanut kaiken mahdollisen rakkauteni sitä kohtaan. Kujeessa on paljon erinomaisia ominaisuuksia ja välillä olenkin pohtinut, että ilman heikkouksiaan se olisi varmasti liian hyvä ollakseen totta.

1v 3kk, kuva: Kiira Käyhkö

Terveys:

1.8.2018
Liikkeen epäpuhtautta muutaman viikon ajan. Ortopedin ontumatutkimus ja välikuvat olista, kyynäristä ja lonkista. Lievää ontumaa havaittu. Olat ja lonkat ok, kyynärnivelissä lievää inkongruenssia.

24.11.2018
Metsälenkin jälkeen tassussa haava ja silmässä jotakin ylimääräistä. Päivystyksessä silmän sarveiskalvolta poistettu heinänpala nukutuksessa.

20.12.2018
Viralliset lonkka-, kyynär- ja selkäkuvat.
Kennelliiton lausunto:
Lonkat A/A
Kyynärät 0/0
Selkä VA0 & LTV1

24.1.2019
Muutaman päivän jatkunut tassujen nuoleminen, punaiset kynsivallit ja värjäytyneet kynnenjuuret. Diagnoosina eläinlääkärissä kynsivallintulehdus etutassujen useimmissa kynsivalleissa. Hoitona ab-kortisonivoidekuuri paikallisesti tulehtuneisiin alueisiin ja tassujen putsailut.

31.1.2019
Kynsivallintulehdus ei parantunut paikallishoidolla, takatassuissa lisääntynyttä oireilua ja yhteen varvasväliin ilmaantui kova ja kipeä paise. Diagnoosina kynsivallintulehdus ja furunkuloosi. Hoitona usean viikon kortisonikuuri suun kautta ja tassupesut lääkeshampoolla.


7.3.2019
Muutaman kuukauden ajan jatkuneiden tuijotteluepisodien vuoksi 1. käynti neurologilla
Blogiteksti: Mikä vialla?

24.5.2019
2. käynti neurologilla ja pään magneettikuvaus yliopistollisessa eläinsairaalassa
Blogipostaus

20.6.2019
Ell-käynti silmätulehduksen vuoksi. AB-tippakuurilla oireet helpottaneet hetkeksi, rähmimisen kuitenkin palaten melko pian takaisin.

28.7.2019
Epilepsialääkityksen aloitus
Blogipostaus

6.9.2019
3. käynti neurologilla YES:ssissä

19.12.2019
Lohjenneen poskihampaan poisto

Kommentit