Elämän mittainen oppimisen taival

Jenny ulkoilutti kameraansa hallilla viime viikolla ja sain ihania treenikuvia Lotosta (ja Kujeestakin). Pakkohan niitä on päästä jakamaan ja samalla pohtimaan lisää tulevan harrastuskoiran pohjataitojen opettelua. Kujeen kanssa työstin mielestäni pohjataitoja melko paljon ensimmäisen vuoden aikana ja se kyllä kantoi hedelmää myöhäisemmässä vaiheessa. Sillä on mm. vahva taukokäytös treeneissä ja jos mitään ei tehdä, tarjoaa se itse pedille menoa ja siellä taukoilua. Kujeen kanssa on myös ollut äärimmäisen helppoa rakennella palasista kokonaisia tokoliikkeitä tai liikkeiden osia, kun jo pentuna monia niitä helpottavia toimintamalleja oli harjoiteltu. Esimerkiksi tavaroiden ottaminen suuhun ja tuominen käsitargettiin avustivat noudon kanssa, eikä Kujeella ollut ikinä ongelmia kapulan suhteen. Käsitargettia kestoineen olen käyttänyt muutenkin todella monen tokoliikkeen rakentamisessa ja se on Kujeella myös hyvin vahvana käytöksenä pitkine kestoineen selkärangassa.

Kuvat: Jenny Klemetti

Ennen Loton kotiutumista mietin paljon, haluanko rakentaa pohjia harrastuksiin jotenkin toisin tällä kertaa, mutta lopulta olen kyllä päätynyt hyvin samanlaiseen lähestymistapaan harrastusrintamalla. Ainoastaan leikkimistä haluan korostaa vielä enemmän Loton kanssa, koska se on Kujeella jäänyt hieman pimentoon. Lotto on näiden muutamien ensimmäisten elinviikkojen aikana opetellut ainakin käsikosketuksen ilman kestoa, tassutargetin, taukomatolle hakeutumisen, istumisen ja maahanmenon, kontaktin alkeita, 2on2off ja pivottiin hakeutumista, peruutuksen alkeita ja perusasennon alkeita. Näistä ehdottomasti eniten olen panostanut taukokäytökseen rakentamalla suurta arvoa taukomatolle. Etenkin vilkkaan koiran (jolta Lotto toistaiseksi vaikuttaa) kanssa treenien tauottaminen ja oikeassa rauhallisessa mielentilassa pysyminen on mielestäni sujuvan treenailun edellytyksenä.

Kaikista tärkeimpänä olen kuitenkin pitänyt palkkautumisen ja yhdessä tekemisen opettelua ja eri palkkasanat ovat alkaneet tulla todella tutuiksi. Lelu-palkkasanalla ("ota") tarttuu leluun tai vaihtaa lelusta toiseen todella hienosti ja nami-palkkasanalla ("jes") syöksyy hakemaan namia ja leikkiessään irroittaa lelusta ottamaan namin. Etupalkkaa ollaan myös harjoiteltu ("kii" palkkasanalla), eikä kuolleelle lelulle juoksemisessakaan ole ilmennyt mitään ongelmia. Sosiaalista palkkaa olen myös alkanut työstämään, mutta se vaatii itseltä ehkä vielä ajatustyötä. Lotto on muutaman kerran alkanut ääntelemään kimakasti, jos olen liikaa innostanut sitä sosiaalisesti ja ääntelyongelma tokokoiralle olisi ihan vihoviimeinen asia, jota toivoisi. Niinpä olen ottanut maltillisemman lähestymistavan ja katsotaan mihin suuntaan tämä tästä alkaa kehittyä.Loton kanssa olen pyrkinyt nyt jo pienestä iästä saakka käydä "treenaamassa" häiriössä. Lähinnä siis leikkimässä jossain vilkkaissa paikoissa ja palkkaa on sadellut kontaktista, häiriöistä luopumisesta sekä jostain ennalta tutuista toiminnoista. Lotto on ollut yllättävänkin keskittymiskykyinen suurissa häiriöissä siihen nähden, että asuinympäristössämme ei häiriöitä ole juuri lainkaan. Ollaan myös käyty muutamia kertoja hallilla treenaamassa samaan aikaan muiden koirien kanssa ja se tulee todella tarpeeseen. Lotolla alkoi nimittäin tänään ensimmäinen ohjattu koulutus, agilitypainoitteinen pentukurssi. Uusi halli ja ryhmä muita pentuja samaan aikaan kentällä ei kuitenkaan Lottoa hetkauttanut, vaikka olisin ajatellut sen häiriintyvän enemmän. Kaiken aikaa halusi kuitenkin tehdä hommia minulle ja yksittäisiä kertoja vaan vilkaisi toisia koiria. Pysyisipä tämä aina näin helppona. Muistan kuitenkin turhan kirkkaasti Kujeen ruusuisen pentuajan ja räjähdysalttiin teini-iän, joten en uskalla enää iloita toimivasta yhteistyöstä ennen kuin pentu alkaa olla aikuisiässä.

Sain kuin sainkin lopulta koottua vähän viimeaikaisia videoklippejä yhteen ja siitähän muodostui pieni leikki- ja treenivideo viimeajan pentutouhuiluista. Juuri mitään käytöksiä en ole vielä nimennyt, joten en voi oikein mitään käskynalaista osaamista sillä saralla odottaa. Annan Loton tarjota ja oivaltaa, miten elämässä on kannattavinta toimia.


Kommentit