Luustokuvauksia

Viikko Kujeen täytettyä yhden vuoden pääsi se taas maksetuille unille ja virallisiin luustokuviin Toijalan Ortopetissä. Tällä kerralla se ei meinannut nukahtaa räyhättyään odotustilaan tulleelle ihmiselle aiemmin, joten sille jouduttiin antmaan tujumpi annos rauhoitetta. Lopulta kuitenkin neiti nukahti ja vietiin läpivalaistavaksi, pitkältä tuntuvat minuutit alkoivat.

Olin eläinlääkärille jo maininnut, ettei Kuje osaa istua tai maata normaalisti, vaan monesti jalat sojottavat minne sattuvat. Muitakin pieniä epämääräisiä juttuja olin Kujeen liikkeestä ja käytöksestä pistänyt merkille, joten osasin varautua pahimpaan. Eläinlääkärin kutsuessa minut katsomaan kuvia hän mainitsi ensitöikseen löytäneen "syyn" Kujeen asento-ongelmiin. Tuossa vaiheessa verenpaineeni nousi varmaan jo melko lukemiin ja ikävät pettymyksentunteet nousivat pintaan samaisesta röntgenhuoneesta vuoden takaa.Melko pian selvisi, että lantion alueella on havaittavissa epäsymmetriaa, joka eläinlääkärin mielestä on syynä asento- ja liikevirheisiin. Kovin kattavaa selvitystä lantion alueesta en kuitenkaan eläinlääkäriltä saanut, mutta ohjeeksi saimme vaan hyvän lihashuollon ja esim. agilityssä oikeanlaisen hyppytekniikan opettamisen. Eläinlääkäri väläytteli myös ilmoille, ettei Kuje välttämättä koskaan oppisi istumaan tai makaamaan ryhdikkäästi normaalissa asennossa, joka tietenkin tokoihmisen korviin kuulosti oudolta. En tiedä voiko se edes olla mahdollista, ettei koira opettamallakaan oppisi istumaan tai makaamaan niin kuin kuuluu? Eläinlääkäri kertoi myös lonkissa olevan pientä puolieroa ja arvioi itse toisen lonkan B-C:ksi. Kyynärät näyttivät heti puhtailta.

Viikon odotuksen ja joulunpyhistä selviämisen jälkeen kilahti kennelliiton lottorivistö sähköpostiin ja kyllä olin positiivisesti yllättynyt! Lonkat A/A, kyynärät 0/0 ja selkä VA0 & LTV1. Pelkkien näiden arvioiden valossa Kuje vaikuttaa melko hyväluustoiselta koiralta, vaikka tietenkin ltv0 olisi se ihanteellisin. Nykytiedon valossa ltv-muutokset voivat hyvinkin oireilla, vaikka monet mieltävät ltv1:sen ihan normaaliksi ja koiran luustoltaan terveeksi siitä huolimatta. Kerkesin kuitenkin pelkäämään jo ltv3 tuomiota, joten sen rinnalla ltv1 tuntuu lohdullisemmalta.

Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa elämää eteenpäin ja mahdollisesti kuvata selkä spondyloosin osalta sitten parivuotiaana tai sen jälkeen. Olen tyytyväinen, että Kuje on osoittautunut ainakin Elliä terveemmäksi, eikä meidän harrastusurakaan ole heti vaarassa kaventua terveyssyistä. Kujeen sisarista osa on myös käynyt kuvissa ja kaksi muuta kennelliitosta lausunnon jo saanutta sisarta on ainakin ollut priimaa. Kujeelle on jo fyssaria ja hierontaa varattuna lähiajoille, jotta ammattilainenkin pääsee tsekkaamaan sen kropan kunnolla ja hoitamaan mahdolliset lihasjumit kuntoon. Loppuun vielä nämä Kujeen kuvat:
Kommentit

Lähetä kommentti