Kuje alokasluokkaa kohti

...Joskus aikojen päästä. Koin itselleni olevan paljon hyötyä koota Ellin tämänhetkisestä taitotasosta postaus tokon alokasluokkaan peilaten. Samat tavoitteet meillä on Kujeenkin kanssa, joten miksipä en kokoaisi postausta Kujeen treenailuista ja kehityskohteista. Saanpahan siitä ainakin lisää treenimotivaatiota ja listaa, mitä treenata. Pieni päivitys siis siihen, missä nyt mennään ja mitä tokon alkeita Kuje on ensimmäisten kuukaisiensa aikana päässyt opiskelemaan.

Teen samanlaisen listauksen tokon ALO-liikkeistä, minkä tein Ellinkin tilannekatsauksen kohdilla, vaikka Kuje on tosiaankin opetellut vasta pohjia ja liikkeiden osia erinäisiin alon (ja ylempien luokkien) liikkeisiin.

Paikkamakuu

Ollaan ruvettu keskittymään tähän "paikkistyylisesti" ihan vasta lähiaikoina. Aiemmin ollaan toki tehty alustalla pysymistä ja muuta malttitreeniä luopumisineen, jotka avustavat paikallaan pysymisen treenaamisessa. Kuje pysyy aika kivasti pieniä pätkiä vaihtelevalla palkkauksella. Kaupunkihäiriössä ollaan treenattu ehkä max. 10-15 sekunnin paikkiksia aika tiheällä palkkauksella, muuten lähinnä ilman suurempia häiriötekijöitä. Kriteerinä ja tavoitteena Kujeen paikkikseen olisi saada ryhdikäs makuuasento, vahva kontakti ja häiriöiden kesto sekä vauhdikkaat makuullemenot/istumaannousut.

Treenilistalle: Pieniä pätkiä vaihtelevissa häiriöissä, keston rakentamista, kaukojumppaa sivulla, makuuasennon ryhdikkyyden vahvistamista, pitempää välimatkaa ja oman liikkumisen ja häiriön lisäämistä pikkuhiljaa


Seuraaminen

Tätä ollaan nyt ruvettu tahkomaan vähän runsaammin. Aiemmin lähinnä kontaktitreeniä ja palkkailua vasemmalle sivulle hakeutumisesta. Perusasentoa ollaan treenailtu pivotilla, välillä jo ilman alustaa, mutta nopeasti palaan aina vahvistamaan lisää pyörimistä ja sivulletuloa alustankin kanssa. Perusasennon toivoisin olevan meillä paremmalla tolalla, mutta itse en ole vielä läheskään tyytyväinen. Itse seuraamispätkiä ollaan ruvettu tekemään tarjoamisen kautta ja hyvin Kuje ymmärtää sitä jo tarjotakin. Alkuun meinasi jäädä väljälle, mutta nyt tuntuu aika ajoin tarjoavan liian tiivistä seuruuta.

Koitan palkata hyvät pätkät nopeasti ja lyhyeen, mutta pikkuhiljaa toistojen tasaisuuden ollessa kriteerien (kontaktin pysyminen, oikea seuruupaikka, tiiviys, asennon suoruus ja pään asento) luokkaa, olen jo alkanut vaatimaan muutamia askeleita pidempiä pätkiä. Kuje vastaa koulutuksellisesti tähän tällä hetkellä hyvin ja olen innoissani meidän seuruutreeneistä. Ellin kanssa seuruu on ollut sellaista tahtojen taistelua, että pelkään jotenkin pilaavani Kujeen tähän asti kivan seuruumotivaation. Käännöksiä ollaan ruvettu jumppaamaan, mutta ne ovat aivan alkutekijöissään.

Treenilistalle: Takapääjumppaa, käännöksiä, perusasentotreeniä pivotilla, myötäpäivään pyörimisen vahvistamista, tehokkaita seuruuntarjoamispätkiä ja pikkuhiljaa kestoa niihin. 

Liikkeestä maahanmeno

Maahanmenon opetin Kujeelle alkujaan tarjoamisen kautta, mutta kaukojumppaa ja nopeutta maahanmenoihin olen vahvistanut käsiavuilla (ihan liikaa auttaen). Välillä olen alkanut miettimään yhdistääkö edes "maahan" -käskyä maahanmenoon. Maahanmenoa kyllä tarjoaa oikeen kivasti, mutta käskynalaisesti se ei ihan aina toimi. Jääviä ollaan treenattu, mutta apuja olen käyttänyt niissäkin treeneissä omaan makuun ihan liikaa. Itse maahan meneminen (oli se sitten käskystä tai tarjouksen kautta) on mielestäni teknisesti aika hyvää.

Tekisi mieli opettaa uusi käskysana maahanmenoon ja jättää käsiavut kokonaan pois, mutta voi olla että oikeasti jäävien treenimäärä on ollut niin vähäistä, että Kujeen suorituksien epävarmuus johtuu siitä. Täytyy testailla ja pohtia mikä olisi viisainta. Liikkeestä jääviä ollaan treenailtu oikeastaan vaan ainoastaan minun itse peruutellen.

Treenilistalle: Maahanmeno vahvemmin käskynalaiseksi (vaikka uudella käskysanalla opettaen), apuja vähemmälle, lisää maahanmenojumppaa paikallaan sekä liikkeestä. Luoksetulo

Luoksetuloja treenataan enemmän tai vähemmän. vähän vaihdellen siis. Yritän vieläkin hyödyntää apukädet, jos sellaiset on saatavilla, ja ottaa avustetusti hetsattuja luoksetuloja kunnon etäisyydellä. Kuje tulee suoraan, kontaktissa ja vauhdilla. Kujeen mielestä on ällöä, kun appari pitää kiinni ja on ihan parasta kun pääsee juoksemaan täysiä luokse. Luoksetulomotivaatio treeneissä on siis oikeen hyvä. Ei olla tehty yhtäkään luoksetuloa istumaan käskytettynä. Kuje ei tosin ole paikkaistumista hirveästi edes treenannut, eikä varmaan pitkään siinä pysyisikään.

Olen ruvennut treenailemaan treeneissä ja lenkeillä käsitargetin bongaamista liikkeessä, jotta pikkuhiljaa palkka voisi luoksetuloissa tulla vasta käsitargettiin tulemisen jälkeen. Tähän asti olen merkannut palkkasanalla jossain vaiheessa matkalla luokse, kun tuleminen näyttää hyvältä. Pikkuhiljaa lähenpänä ja lähenpänä itseäni.

Treenilistalle: paikkaistumiset, käsitargetin bongaaminen vauhdista, häiriöitä luoksetuloihin, sivulletulotreeniä. 


Noutoesineen pitäminen

Kapulahommia en halunnut hirveästi treenata Kujeen hampaiden vaihtuessa, joten vasta ehkä kuukausi sitten ruvettiin treenaamaan kapulalla esim. nostoja, käsitargettiin tuomista jne. Ne olivat kuitenkin Kujeelle ennestään tuttuja muilla esineillä, joten kapulaan vaihtaminen on ollut melko helppoa. Alkuun Kujeen mielestä kapula oli suuren suuri aarre, joka olisi paljon kivempi pitää itsellä, kuin vaihtaa palkkaan. Nykyään kuitenkin toimii jo aika kivasti ja neutraalimmin kapulan ja palkkautumisen kanssa.

Itse pitoa ei ruvettu treenaamaan kovinkaan suunnitelmallisesti. Kunhan vaan kokeilin ojentaa iki-ihanan kapulan Kujeelle ja Kujehan sen tietenkin suuhunsa mielellään otti. Leluhäiriöllä lelusta luopumista ja palkka. Olin ihan yllättynyt miten tämä nyt näin vaan toimii, mutta niin se vaan on toiminut ja ollaan luopumisen kautta alettu rakentaa pitoa ja pikkuhiljaa sekuntien kestoa. Käsitargettiin myös tuo kapulan lyhyeltä etäisyydeltä ja siinäkin olen treenannut vähän pidon kestoa. En ihan hirveästi halua hinkata pitoa, koska pelkään että alun kapulamotivaatio lopahtaisikin nopeasti, jos pidosta tulisi pakkopullahinkkaamista. Näillä kuitenkin edetään pikkuhiljaa.

Treenilistalle: Keston rakentaminen pitoon, oikea ote kapulasta, "hold it"-kapulat tilaukseen ja treeniä niillä. Kauko-ohjaus

Niin vaiheessa, että tekisi mieli alottaa kaukojen rakentaminen ihan alusta. Myös käsiavuilla treenattu liikaa ja sen huomaa "aivot narikkaan" ajattelusta, tai ajattelemattomuudesta... Kuje tarjoaa maahanmenoja mieluusti, josta välillä palkkaan istuma-asentoon, mutta istumista tarjoaa makuisiin nähden hyvin vähän sen ollessa heikompi liike Kujeelle. Kuje on toki kropaltaan vielä aikamoinen pentu ja se kropanhallinta on kuitenkin kaukoissa melko tärkeässä osassa. Ehkä siis otan vähemmän stressiä kaukoista ja vahvistan istumisien ja maahanmenojen tarjoamista.

Seisomista ei olla juurikaan treenattu, koska haluan opettaa sen pienen pompun kautta ja mua kauhistuttaa pikkupennun etupään "turha" pomputtaminen nuoressa iässä kaukojen takia. Ajattelin pikkuhiljaa kuitenkin ruveta vahvistamaan myös seisomista, mutta ei meillä senkään suhteen oikeasti mikään kiire ole. Vaiheessa siis kaukot ihan kokonaisuudessaan. Positiivisena asiana voin kuitenkin mainita Kujeen pitävän takajalkojaan paikoillaan oikeen kauniisti silloinkin kun tarjoaa esim. istumisesta maahanmenoa tai päinvastoin. Välillä olen kuitenkin pohtinut etujalkakaukoja, mutta taidan näillä näkymin pitäytyä takajalkakaukoissa.

Treenilistalle: Tarjoamisen kautta liikkeiden vahvistamista palkkausta hyödyntäen, kropanhallintaa, takapääjumppaa, vihjeiden liittämistä, käsiapujen vähentämistä.
Hyppy

Ei olla tehty tokohypyn treenaamisen eteen vielä mitään. Uskon, että Kuje sen varmasti oppii hyvin nopeasti, kun vaan alkaa sitä opettamaan.

Treenilistalle: Istumisen malttitreeniä, sivulletulojen vahvistamista, itse hypyn treenaamista, sitten kun sen aika on. Kokonaisuudessaan Kujeen kanssa treenaaminen tuntuu tällä hetkellä oikeen kivalta. Edetään meille sopivaa vauhtia ja mitään ihan ylivoimaisen suuria ongelmia ei ole ilmennyt. Kuje on treenatessa melkoinen pohdiskelijatosikko, mutta kyllä sitä vauhtia vauhtiliikkeissä kuitenkin löytyy tarvittaessa. Kuje tykkää tehdä asioita oikein, joten uskon myös tekemisen varmuuden lisääntyessä vauhdin kasvavan pikkuhiljaa.

Kuje olisi kolmen kuukauden kuluttua alimmassa sallitussa tokokoeiässä. Tuntuu ihan absurdilta, että se voisi olla kisavalmis 10 kuukauden iässä. Sitä se ei siis todellakaan tule olemaan, ei liikkeiden suhteen eikä varsinkaan pääkoppansa suhteen. Sehän on vielä ihan kakara. Meillä nyt ei ole mitään kiirettä kokeisiin, eikä mitään aikataulua, missä vaiheessa haluaisin ALO:n liikkeiden olevan valmiita. Harjoitellaan kuitenkin koko ajan myös ylempien luokkien liikkeiden pohjia ja osia, joten en treenaa millään "mahdollisimman nopeasti alokasluokkaan" -mentaliteetillä. Itse kisaamista en tällä hetkellä edes koe tärkeäksi, vaikka toki meillä on tavoitteita kisaamisenkin suhteen. Mennään kuitenkin rauhassa eteenpäin ja katsotaan mihin se meidät vie ja milloin meidät näkee kokeissa ensimmäistä kertaa.

Kommentit