Alokasluokkaa kohti

Päätin, että taas olisi aika tehdä pieni katsaus miten meidän toko etenee kohti alokasluokkaa. Viimeksi taisin kirjoitella siitä joskus puoli vuotta sitten, joten hyvähän se on miettiä mitä pitää treenata vielä paljon ja mitä ei välttämättä niin paljoa. Tiedän, että alokasluokassa kisakynnys on pyritty laittamaan melko matalaksi, jotta ihmiset uskaltaisivat kisata, eikä suoritusten tarvitse välttämättä olla niin näyttäviä kuin ylemmissä luokissa. Itse en kuitenkaan halua keskeneräisen koiran kanssa lähteä kisaamaan, koska ei kisaaminen itsessään ole meille se juttu. Niinpä meillä menee varmasti vielä piiiiitkään, että uskaltaudun edes suunnittelemaan koeuran avaamista, tosin onhan meillä melkeen kaikki liikkeetkin vielä vaiheessa.Pureudutaan siis itse näihin alokasluokan liikkeisiin ja siihen, mitä tarvitsee vielä työstää.

Paikallaan makaaminen 1 min

Paikkista ollaan treenattu liikaa yksikseen ilman häiriökoirakoita ja kokeenomaista treeniä on tullut aika vähän tehtyä. Jossain kohtaa Ellillä oli ongelmana liikkeen lopussa sivulle nouseminen, kun olin vahvistanut maassa pysymistä niin paljon. Vaihdoin "sivu"-käskyn "istu"-käskyyn ja homma alkoi toimia. Nyt uudempana ongelmana on tullut liikkeen alussa maahan käskyn jälkeen istumisen tarjoaminen, jos tehdään kokeenomaisesti ja joutuu odottamaan maassa itse vielä seisoessa vierellä. Itse paikkiksessa pysyminen on sujunut melkein ongelmitta, mutta sellaista yleistä pälyilyä ja rauhattomuutta on ollut mun makuun vähän liikaa. Eilen kokeenomaista paikkista treenatessa viereinen koira nousi useaan kertaan, jota Elli ei lopulta kestänyt ja lähti itsekin käppäilemään mua kohti. Harmin paikka, kun siitä on kuukausia, kun on viimeksi noussut makuulta paikkisrivistöstä.

Treenilistalle: Maassa pysyminen itse seisoessa vierellä, muiden käskyihin reagoimattomuus, häiriökoirakot ja varmuutta niiden kanssa, katse kohti ohjaajaa ja turhan pälyilyn vähentäminen.


Seuraaminen

Taas yksi ikuisuusongelma motivaatio- ja vireongelmaisen, häiriöherkän koiran kanssa. Vähän aikaa sitten aloin rakentamaan meidän seuruuta uudestaan ja vaihdoin "seuraa"-käskyn, "sivu"-käskyyn, koska Ellillä on aika kiva perusasento ja motivaatio siihen. Nyt olen saanut seuraamiseen vähän parempaa virettä ja tiiviyttä, vaikkakin sitä saisi olla vieläkin enemmän. Käännöksiä pitäisi treenata lisää, koska niissä meinaa jäädä aika väljäksi tai jättäytyä ihan liian taakse. Kestoa on myös kokeisiin nähden iiiihan liian vähän, eli menee tovi tai toinenkin, että saataisiin meidän seuruuta tahkottua oikeasti hyväksi ja kestäväksi.

Treenilistalle: Käännökset, kesto, tiiviys, oikea vire ja palkattomuus.


Liikkeestä maahanmeno

Ellin bravuuri. Ehkäpä se ainokainen liike, jonka perusteella voisin viedä alokasluokan kokeisiin. Ei toki tämäkään niin täydellinen, kuin haluan eli treenattavaa riittää. Joskus on ilmennyt kokeenomaisessa suorituksessa ongelma käskyn kuuntelemisen kanssa ja on tarvinnut kaksoiskäskyn maahanmenoon, mutta yleensä toimii aika kivasti. Vielä nopeampaa ja täpäkämpää maahanmenoa toivoisin. Seuruuseen lähtee usein tosi kivasti ja maassa focus pysyy hyvin ohjaajaan päin. Maasta sivulle nousussa oli joskus niitä ongelmia tässäkin, mutta nykyään sillä "istu"-käskyllä toimii kivasti. Välillä ei nouse tosi ihan tarpeeksi ryhdikkääseen istuma-asentoon.

Treenilistalle: Maahanmenon nopeus ja tarkkuus, maasta sivullenousun nopeus ja ryhdikkyys. Palkattomuus.


Luoksetulo

Tää on meillä sellainen liike, joka toimii kyllä, mutta jää niin vähälle huomiolle tokotreeneissä. Oon monesti harkinnut käskyn vaihtamista, koska käskynä meillä on arkiluoksetuloissa ja tokoluoksarissa sama "täällä". Joskus kokeillut pelkällä "sivu"-käskyllä, mutta vauhti jäi tosi rauhalliseksi silloin. Pitää kokeilla ja miettiä mitä teen tämän kanssa, on se tosin toiminut nyt ihan kivasti aina silloin, (liian harvoin) kun sitä treenataan. Istumaan jää kivalla focuksella. Vauhtia Ellillä saisi aina olla enemmänkin, mutta ei sille mitään bc-suorituksia toki saa tekemälläkään. Joskus sivulletulossa on ollut vinoutta ja hidastelua ja on tarvinnut siihen vielä toisinaan apuja.

Treenilistalle: Vauhdikkuus ja hidasteluihin puuttuminen, perusasennon suoruus ja avut pois. 


Noutoesineen pitäminen

Taas yksi meidän ikuisuusongelma. Pitohan me ollaan saatu "kuntoon" olemattomaan pitoon nähden jo tovi sitten ja kyllä se varmasti nollaa enemmän pisteitä kokeissakin tuottaisi. En ole kuitenkaan yhtään tyytyväinen Ellin pitoon ja Elli ei kyllä ole meidän motivaationkasvatuskuureista huolimatta vieläkään oppinut erityisemmin innostumaan kapulasta. Tahmaisesti sen ottaa, koska niin kehoitetaan tekemään. Pitää monesti sitä ihan ok, joskus vähän alaleuka alkaa väpättämään ja mälvää. Irti päästää kauniisti (ajattelee varmaan "huh vihdoin tämäkin loppui").

Treenilistalle: Motivaatiota, motivaatiota ja motivaatiota. Ei yhtään turhaa "hinkkaamista", vaan yksi-kaksi toistoa ja huippupalkka niistä. Kapulaan tarttumisten tarjoamisia, eikä käskynalaista kehoitettua tarttumista. Leuat tiukasti kapulassa ja kaikenlaiseen levottomuuteen puututtava.  


Kauko-ohjaus

Ihanat, kamalat kaukot. Ollaan oltu nyt kaukojen tehokuurilla viimeaikoina. Aiemmin aloin jo epäilemään, miten paljon Ellin selkävaivat vaikuttavat kaukojen maahan-istu vaihtoon, koska tuntui ettei Elli vaan kyennyt tekemään sitä korjaamatta takajalkojen asentoa, mutta nyt siinäkin on nähtävissä edistystä. Olen varmaan vaan palkannut joskus sellaisiakin vaihtoja, jossa takajalat hieman parantelevat asentoaan Ellin pyllyn alla, mutta nyt olen kiinnittänyt siihen ihan erityistä huomiota. Edistystä siis nähtävissä ja ei Elli kyllä paikaltansa paljoa mihinkään liiku, vaikka takajalkojen asentoa korjaisikin, se nyt vaan ei ole takajalkakaukoissa ideana. Matkan kanssa on ollut ongelmia, kun minun ollessa kauempana ei monesti nouse makuulta istumaan, mutta siinäkin ollaan jo päästy vähän eteenpäin. Istu-maahan on monesti aika kiva, mutta nyt kun olen enemmän keskittynyt siihen maasta-istumaannousuun, huomaan, että Ellillä on vähän alkanut maahanmenot hidastua ja tarjoaa sitä istumista välillä ilman käskyäkin.

Treenilistalle: Oikeastaan meidän täytyy treenata ihan koko pakettia. Nopeutta maahanmenoihin ja  siihen vasta tullut epävarmuus vähäisemmäksi. Takajalkojen paikallaan pysyminen ihan jokaisessa vaihossa. Matkan kasvattaminen ja käskyjen kuunteleminen, silloin kun ei ole "lupaa" tarjota asioita. 


Hyppy

Tätä treenataan kyllä ihan ylivoimaisesti vähiten. Opetin sen Ellille ehkä parissa treenisessiossa ja säännöllisen satunnaisesti ollaan sen jälkeen treenattu. Se kuitenkin monesti toimii ihan kivasti kuukauisien jälkeenkin ja Elli on tullut nykyään myös kivasti perusasentoon ilman suurempia apuja.

Treenilistalle: Toistoja, palkattomuutta ja varmuutta kokonaisuuteen. Perusasentojen suoruus ja ryhdikkyys liikkeen lopussa. 


Kommentit