Pentukursseilua Kujeen kanssa

Eilen Kujeella pyörähti käyntiin Tanja Kurikan agilitypainoitteinen pentukurssi Lempäälässä. Kuje on onneksi muutamaan otteeseen jo käynyt Riitta Kivimäen treeneissä samaisessa SPD:n hallissa, joten paikka ei sinänsä ollut uusi, vaikka kenttä olikin eri. Kujeella on hieman tuottanut ongelmia yksittäiset koirat, etenkin haukkuvat, joille pitäisi säkä pystyssä pöhistä tai haukkua. Jo lämppälenkillä tuli joku tällainen tilanne vastaan. Halliin Kuje tuli kuitenkin taas mielellään (on myös muutamia Ellin treenejä joutunut odotella autossa, joten oli varmaan innoissaan kun ei tarvinnutkaan jäädä autoon odottelemaan). Pätevänä kävi heti makuualustalle taukoilemaan, taukokäytös on ainakin vahvistunut hyvin.

Rähmäsilmä matkalla treeneihin. Joku osaa hyödyntää kaikki lepohetket, vaikka kotona oli jo päivä nukuttu. 


Treeneissä tehtiin mm. kontakiharjoittelua, metalliesineiden kilistelyä, luoksetuloja, kuolleen lelun treeniä ja namista luopumista. Osa harjotuksista oli jo Kujeen kanssa entuudelta tuttuja ja pätevänähän se siellä olikin. Luokse juostiin täysiä, leluun napattiin kiinni oli se sitten liikkeessä tai ei, kontaktia tarjottiin joka välissä kera perusasennon ja seuruun... :D Luopumista en ole nameista opettanut lähinnä siitä syystä, että Kujeella on ruoan suhteen ollut nirsoilukausi. Treeneissä oli kuitenkin niin hyvät eväät mukana, että en nähnyt ongelmaa aloittaa senkin käytöksen rakentamista. Metalliesineiden paukuttelun vastaehdollistaminen kävi nopeasti Kujeelle selväksi, mutta en vielä saanut Kujetta itse aktiivisesti aiheuttamaan ääntä, joten harjoittelut sillä saralla jatkuvat.


Kotiläksyksi tuli kontaktiharjoittelut 20 eri paikassa, viisi luoksetuloa joka päivä vuoden ajan ja muiden harjoitteiden jatkamista kotioloissa. Luoksetulot on Kujeen mielestä tosi kivoja ja pitäisi itsekin ihan oikeasti aktivoitua treenaamaan niitä arjessa suunnitelmallisemmin. Kontaktia tulee toki vahvistettua aina, kun liikumme missä vaan, mutta ajattelin oikeasti tehdä suunnitelmallisen treenisuunnitelman, jotta saataisiin nämä kotiläksyt hyvälle mallille. Eli tässä eri paikkoja, joissa suunnitelmissa käydä treenaamassa kontaktia ja lisäksi ottaa aina vähintäänkin yksi luoksetulo mahdollisuuksien mukaan.

1. Kotipiha 2. Kävelytie 3. Treenihalli/kenttä 4. Koulunpihan lähistö 5. Juna-asema 6. Parkkipaikka 7. Eläinkauppa 8. Päiväkodin lähistö 9. Kaupan edusta 10. Ranta 11. Koirapuiston lähistö 12. Metsä 13. Kaupungin keskusta 14. Bussipysäkki 15. Puisto 16. Parkkihalli 17. Torin lähistö 18. ???????????

Ei ollutkaan helppoa keksiä helposti toteutettavissa olevia paikkoja treeneille, joten olisiko jollain vielä ehdotuksia listan jatkoksi?!

Tavallaanhan tämäkin harjoitus perustuu 20-20-20 malliin, jossa tarkoituksena olisi tehdä 20 toistoa, 20 eri paikassa ja 20 eri häiriössä, jotta käytös alkaa olla vahvoilla. Niinpä ajattelin listata muistilistaa myös eri häiriötekijöistä, joita hyödyntää harjoitteluissa:

- Toiset koirat, kissat, linnut, puput, oravat ym. elävät elukat, ihmiset (eri näköiset, kokoiset, ikäiset, juoksevat, pyöräilevät, paikallaan seisoskelevat = suuri häiriö!, tanssivat, erikoisesti käyttäytyvät ym...), eri kulkuneuvot (auto, lentokone, mopo, mopoauto, moottoripyörä, juna) ja vilkkaasti liikennöidyt paikat, hajut (esim. ruoka, riista, savu...), erilaiset säätilat, tapahtumat (vappurieha, lapsille suunnatut tapahtumat, koiratapahtumat).........LISÄÄ?!

Kujeen kanssa treenaaminen on tosi mukavaa ja odotan jo kovasti kahden viikon päästä alkavaa Riitta Kivimäen pentukurssiakin. Ollaan toki päästy jo Riitan treeneihin, mikä onkin ollut tosi kiva, mutta on kiva myös aloittaa ihan pennuille suunnatut harjoitukset ja saada uusia näkökulmia treenaamiseen. Ainut harmaita hiuksia aiheuttava puoli on tuo Kujeen mörköily ja kyllä eilisissä treeneissäkin halliin sisään paukkaavat ihmiset saivat pienen bordercollien avaamaan ääntään. Käsikosketuksella olen saanut tilanteita purettua, mutta en mielestäni tarpeeksi tehokkaasti. Niinpä treenilistalle pääsee myös käsikosketuksen vahvistaminen häiriöissä ja eri paikoissa, jotta siitä tulisi helppo keino rikkoa tämä tyhmäilykäytös.Kasasin muutama päivä sitten videota Kujeen touhuiluista. Aika aktiivisesti on tullut videoitua pentuhömppää ja aika kivasti on alkanut edistystä näkyä joissakin asioissa. Tosin, vaikka Kujeelle olen sheippaamalla yleensä uudet asiat lähtenyt opettamaan, en ole vielä saanut sitä aktiivisesti tarjoavaa puolta Kujeesta esille, joten sitä aktiivisuutta vielä täytyy työstää paljon.


Kommentit