Tokotreeniä

Kadotettu tokomotivaatio on alkanut taas löytymään ja ollaankin nyt varattu lähihallia omatoimitreeneihin. Ihanaa päästä treenaamaan ja pitämään hauskaa yhdessä Ellin kanssa. Oon koittanut saada myös videomateriaalia analysoitavaksi, siinähän ne virheet ja kehittämiskohdat näkee jälkeenpäin parhaiten. Myös hauskanpito on videoilla esillä niin vahvasti, etten leikkaamattomia videoita edes kehtaisi missään jakaa... :D Pääasia tietty, että on aidosti kivaa niin koiralla, kuin omistajallakin!

Tällä viikolla tein parit treenit vähän sillä ajatuksella, että saisin itsekin käsitystä siitä, millä tolalla liikkeet on alokasluokkaan nähden. Tässä on treenivideota viikon treeneistä ja alempana erittelyä itse ALO:n liikkeistä ja meidän tämänhetkisestä tilanteesta niihin nähden. 


Seuruu
Tätä ollaan treenattu viimeiseen pariin kuukauteen todella vähän ja siihen nähden tilanne on aika sama, kuin syksyllä. Huomasin kyllä, että matkaa sain nopeasti lisättyä, osin varmaan Ellin treenimotivaatio ja korkeavireisyys auttoi nyt tässä. Kaikenkaikkiaan tosi paljon vielä hiottavaa. Haluaisin, että Ellin seuruupaikka olisi edempänä, nyt selvästi jää liian taakse. Paljon tiiviimpää myös haluaisin seuruusta, koska väljyyttä on ihan liikaa. Käännöksiä ollaan kuivaharjoiteltu nyt lähiaikoina aika paljon ja harjoittelut jatkuvat silläkin saralla. 

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä
Maahanmenot on ollut aina Ellin vahvuuksia, mutta ei olla aikoihin kunnolla treenattu liikkeestä maahanmenoa. Nyt koitinkin palkkailla nopeista maahanmenoista ja tulipa epähuomiossa palkattua joku puolitiehen jäänyt liikekin (onneksi taas sain omat virheet videoitua!) Luulin, että tässä oltaisiin vahvemmilla. Toki silti tämä yksi meidän semihyvistä liikkeistä tällä hetkellä, joten en ole kovin huolissani. Nyt jatkossa vaan enemmän huomiota siihen, ettei käskyn jälkeen valuta eteenpäin, vaan maahanmeno tapahtuu täsmällisemmin. 

Luoksetulo
Toimii. Toki vauhtia ja näyttävyyttä voisi rakentaa lisää ja entistä enemmän häiriötreeniä. Luoksetuloa tulee treenattua tokossa tosi vähän, ehkä siksi, kun ajattelee sen vaan olevan niin helppo ja aina toimiva. Häiriöluoksetuloja siis lisää jatkossa. Lisäksi myös perusasentoon tulon kriteerit täytyy pitää mielessä, jottei yhtään vinoa perusasentoa tulisi palkattua. Tehdään kuitenkin aika vähän näitä "kokonaisia" liikkeitä, mutta hyvä silti sitä suoraa perusasentoa vahvistaa entisestään. 

Kapulan pito
Aattelinkin joku kerta kirjoittaa tästä meidän ikuisuusongelmasta lisää... Lyhyesti ja ytimekkäästi: ei toimi. Meillä on ollut pitkiä jaksoja, kun ollaan yritetty tätä hinkata kuntoon ja sitten niitä pitkiä jaksoja, ettei kapulaa ole aikoihin näkynytkään, koska niin koira, kuin minäkin ollaan siihen jo kyllästytty. Luulisi noutajalle olevan kaikki kapulajutut helppoja, vaan ei ole. Kuitenkin jotain valoa tunnelin päässä pikkuhiljaa alkaa näkyä! Olen noutajaihmisten vinkkejen avulla ruvennut rakentamaan pidon kestoa liikkeen kautta ja se näyttää toimivan! Treenien paras onnistuminen oli tuossa videollakin näkyvä liikkeessä pito + istuminen kapula suussa ehkä sekunnin. Koulutuksellisesti isoin onnistumiseni tulee olemaan se, jos ja KUN joskus saan Ellille kunnon kapulanpidon rakennettua.

Kauko-ohjaus
Yksi niistä liikkeistä, joita olisi helppoa ja kivaa treenata kotona vaikka joka ilta ruokailujen yhteydessä. Kuitenkin tämä on myös yksi niistä liikkeistä, joiden kohdalla alan pelätä Ellin selän ja lonkkien puolesta. Maahan-istu vaihdoksissa vielä monesti takajalatkin liikkuvat, varsinkin, jos itse olen vähänkään kauempana. Ihan Ellin edessä, vähän liioitelluillakin käsiavuilla toimii monesti ihan hyvin. Kuitenkin aina, jos kaukot alkaa tökkiä palaan ajattelemaan kivun mahdollisuutta asiaan... En sitten tiedä, olisiko etujalkakaukot Ellin takapäälle fyysisesti helpommat? 

Estehyppy
Toimii tarpeeksi hyvin! Ei treenata hyppyä yhtään tarpeellista enempää - eli ei juuri koskaan. Viimeksi treenattiin varmaan alkusyksystä ja nyt kokeiltuna, toimii edelleen ihan tarpeeksi hyvin. Ei siis todellakaan ruveta hinkkaamaan mitään tekniikkajuttuja hypyn parissa, koska se ei spondarikoiralle ole mikään ihanneliike muutenkaan. Edelleen tässäkin voisi panostaa suoraan perusasentoon entistäkin enemmän, mutta sitä voi onneksi treenata ilman hyppyäkin. 

Paikkamakuu
Ellin vahvin liike. Tosin löydän paljon korjattavaa tästäkin. Palkattomuutta ollaan vasta enenevissä määrin alettu treenaamaan ja toisten koirien häiriö on edelleen ehkä se kaikkein pahin. Syksyn aikana jopa pariin otteeseen nousi ylös paikkamakuurivistä toisten koirien kanssa treenatessa, jota ei ole aiemmin tehnyt. Tämän takia siis nyt ollaan jouduttu taas ihan eri tavalla panostamaan malttiin ja siihen kestoon - oli häiriö mikä tahansa! Hyvin kestää esim. leluhäiriöitä, mutta huomasin eilen treenatessa, että reagoi mun hölynpölypuheisiin. Nousi esimerkiksi väärällä käskyllä perusasentoon. Tätä höpöhöpö-puhetreeniä tehtiinkin sitten eilen lopputreenit ja tullaan tekemään paljon jatkossakin. Tässä vielä video kolmen minuutin häiriötreenistä, joka meni muuten niin nappiin, jos ei olisi väärällä käskyllä noussut ensin ylös......



Kokonaisuudessaan siis paljon työnsarkaa löytyy jokaisesta alokasluokan liikkeestä, toisista enemmän kuin toisista. Seuruu ja kapulaongelmat haluaisin nyt toden teolla saada kuntoon. Seuruutreenejä siis jatkossa paljon lisää ja katsotaan, mihin suuntaan uudenlaiset kapulatreenit alkavat johtaa. Lisäksi sitä häiriötreeniä paljon enemmän. Kun tuodaan tilaan yksikin koira lisää alkaa keskittyminen herpaantua. 

Kommentit