Lotto

Tococan Myrcella

KoiraNet

Bordercollie narttu

s. 14.8.2019

Lotto 5kk C: Kiira Käyhkö


Kasvu:

7vk: 4,3kg
8vk: 5,2kg
9vk: 5,7kg
9,5vk: 6kg & 34cm
10vk: 6,7kg & 35cm
11vk: 7,4kg & 37cm
12vk: 7,9kg & 39cm
13vk: 8,4kg & 40cm
14vk: 9,2kg & 42cm
15vk: 9,7kg & 43cm
16vk: 10,4kg 43cm
17vk: 10,6kg & 44,5cm
18vk: 11,1kg & 46cm
5kk: 13,0kg & 48,5cm
5,5kk: 13,8kg & 49cm
6kk: 14,5kg & 49cm
6,5kk: 14,5kg & 50,5cm
7kk: 15,0kg & 51cm
8kk: 15,5kg & 52cm

Lotto 7,5kk C: Kiira Käyhkö

C: Kiira Käyhkö

Lotto 8kk iässä:

Lotto on alusta alkaen tuntunut erityisen hyvin omaan käteen sopivalta koiralta. Se on luonteensa puolesta täyttänyt kaikki odotukseni ja enemmänkin. En olisi koskaan osannut kuvitellakaan tuntevani näin voimakasta yhteenkuuluvuudentunnetta yhdenkään koiran kanssa, joten Lotto on nopeasti alkanut saamaan aivan erityistä paikkaa sydämessäni. Siitä on vauhdilla alkanut tulla THE koira, josta olen vuosia jo haaveillut.

Pikkupentuna se oli hyvin pentumainen, vilkas ja touhukas. Huumorilla sen puuhailuista selvittiin, vaikka se olikin alkuun aika kova puuhailemaan, sisustamaan ja touhuamaan. Ensimmäiset kuukaudet musta tuntui, että se ei koskaan nukkunut. Paitsi öisin, öisin se nukkui pitkät yöunet aina alusta saakka (onneksi)! Se oli kuitenkin niin ihanan kiltti pikkupennusta saakka, että se sai aina kaiken epämääräisen puuhailun anteeksi hetkessä. Ei sille juuri tarvinnut edes suuttua, kun se tiesi jo itsekin, jos ei toimet oikein olleet mieliksi. Se on aina halunnut olla mieliksi ja onkin aika ohjaajanöyrä ja miellyttämisenhaluinen. Sen nöyryys ja miellyttämisenhalu ovatkin mulle ihan uusia piirteitä koirassa ja vaikka kaikin puolin se on tuntunut ihanan helposti sujahtavan omaan arkeen, on uudenlaiset piirteet ehkä vaatineet myös omaa mukautumista ja opettelua.

Ensimmäisinä yhteisinä päivinä ajattelin, että Lotto voi vaatia sosiaalistamiselta paljon, jotta sille saisi kasvatettua mahdollisimman hyvät itsevarmuuden, mutta lopulta olin ehkä siinäkin väärässä. Toki panostin monipuoliseen sosiaalistamiseen ja parhaaseen sosiaalistumiskauteen paljon aikaa ja vaivaa, mutta uudet kokemukset ja lisäviikot iässä alkoivat näkyä hyvin nopeasti todella avoimena suhtautumisena uusiin tilanteisiin ja ympäristöihin. Loton voi huoletta ottaa minne vaan, koska se on ainakin tähän ikään saakka suhtautunut kaikkeen avoimesti ja järkevästi. Ainoastaan sosiaalistamisessa olisi tullut panostaa ehkä vielä enemmän lapsikokemuksiin, koska niitä tuli vain muutamia ja lähipiirin lapsettomuus on näkynyt pienenä lasten vieroksumisena. Lapsikontakteja ei juurikaan kyllä arjessa ole tullut, mutta muutaman kerran nyt pikkupentuiän jälkeen lapset ovat saaneet Loton hämmentyneeksi. Toisaalta kerran naapurin lapsen kanssa aikaa tuli vietettyä pallolla innokkaasti leikkien, vaikka alkuun vilkasliikkeinen lapsi oli hieman epäilyttänyt teini-ikäistä bordercollieta.

Lotto on luonteeltaan tasapainoinen ja avoin. Se tuntuu tykkäävän kaikista lajiin, kokoon, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Se oli pentuna kova mielistelemään muita koiria, mutta iän myötä yltiömäinen mielistely on jäänyt vähemmälle. Se välillä vielä saattaa moikata etenkin tuttuja ihmisiä innokkaasti ja suurella rakkaudella, mutta kuitenkin se on oppinut esimerkiksi mulla töissä hillitsemään itseään ja olemaan jopa ikäänsä nähden melko maltillinen vanhusten kanssa. Se ei juurikaan hauku tai pöhise, ihan yksittäisiä kertoja vaan on kokeillut ääntänsä elämänsä aikana. Kuitenkin se jossain tilanteissa on alkanut piippailemaan turhautumistaan tai tylsyyttään ja siihen olen koittanut kiinnittää huomiota. Terävyyttä en ole Lotossa nähnyt vielä lainkaan, joka on ollut todella huojentavaa Kujeen jälkeen. Lotto ei hakeudu konfliktitilanteisiin muiden koirien eikä minun kanssa, vaan Loton maailmassa kaiken olisi mieluisinta sujua seesteisen sopuisasti ilman kenenkään mielipahaa.

Loton tasapainoinen ja "kiltti" luonne on tehnyt sen kouluttamisesta helppoa ja se on jo nuoresta iästä saakka pysynyt hyvin hallinnassa ja kulkenut vapaana lähes koko elämänsä ennen OCD-diagnoosia ja saikkua. Se on koulutettavuudeltaan muutenkin nopeasti oppivaa sorttia, kunhan vaan opetin sille oppimisen pelisäännöt ja idean pikkupentuiässä. Laajojen pohjataitojen oppimisen myötä kaiken uuden sisäänajaminen on ollut melko vaivatonta ja tokon saralla se on nopeasti sisäistänyt uusia asioita jo nuoresta iästään huolimatta. Se on ollut myös melko keskittymiskykyinen ja sitkeä treenatessa. Vireeltään korkeahko, mutta pitää päänsä hyvin toistaiseksi kasassa. Muutaman yksittäisen kerran nuorempana se on treenatessa päästänyt ääntä, mutta olen alusta saakka kertonut kaiken ääntelyn työskennellessä olevan kiellettyä, eikä se ole missään vaiheessa muodostunut ongelmaksi. Minun mielestä Lotossa voisi olla potentiaalia vaikka mihin, koska sillä on kaikki palikat hyvin kohdallaan niin arkielämän kuin harrastuselämänkin saralla.

Lotto on pikkupentuiän jälkeen aikuistunut huomattavasti ja oppinut myös rauhoittumaan. Siitä on tullut kaikin  puolin hyvin miellyttävä koira, kun arjen pelisäännöt ovat tulleet jo tutuiksi ja kaikki on sujunut sen kanssa paremmin kuin olisin voinut toivoakaan. Toki olen myös nähnyt paljon aikaa ja vaivaa sen elämän alkutaipaleeseen, jotta ollaan tiimiydytty näin hyvin ja arki rullaa mutkattomasti. Sillä ei ole ilmaantunut juuri mitään teini-ikään liittyviä kummallisuuksia, vaan luonne on pysynyt kuukausien mittaan hyvin tasaisena. Omasta mielestäni Lotto on luonteensa puolesta hyvin rotutyypillinen bordercollie. Se on oma ihanne rotunsa edustajasta ja mielestäni myös objektiivisesti omien vaaleanpunaisten lasien ulkopuolelta tarkasteltuna se vaikuttaa tähän mennessä hyvin rotumääritelmää vastaavalta kaikin puolin tasapainoiselta rotunsa edustajalta.

Harmillisesti Lotolla diagnosoitiin 4/2020 vasemman olkanivelen OCD ja kyynärnivelten lievään MCD:hen viittaavat kasvuhäiriömuutokset. Sen vasemman olkanivelen OCD operoitiin 4/2020, jolloin pitkä toipumisen ja kuntoutumisen prosessi on päässyt alkuunsa. Vaikka Lotosta toivoin unelmieni täyttymystä luonteen ja terveyden saralla, ei sitä täydellistä lottovoittoa osunut vieläkään kohdalle. Paljon toiveita on kuitenkin kuntoutumisen saralla, jotta Lotto saisi vielä oireettoman tulevaisuuden ja pystyisi harrastelemaan ainakin jollain intensiteetillä tokon ja paimennuksen parissa. Agility ei onneksi ollut alkujaankaan valikoitumassa päälajiksi, mutta nyt diagnoosien myötä saatiin kyllä heittää lopulliset heipat lajille. Pientä intoa olisi voinut olla myös PK-jäljen suuntaan ja pohjataitoja oltiin pienesti myös pentuiässä harjoiteltu sen varalle, mutta saa nähdä jatkuuko mielenkiinto enää kovinkaan vahvana, koska tavoitteellisesti PK-tottiksen vuoksi en varmaan uskaltaisi sitä harrastaa. Aktivointimielessä koitetaan tulevaisuudessa kuitenkin perehtyä metsäjälkeen vielä enemmän. Yksi Loton elämään aktiivisesti kuuluvista asioista jo luovutusiän jälkeen on ollut minulla töissä mukana kulkeminen melko säännöllisesti ja matkaa kohti (ehkä jopa virallista) kuntoutuskoiran uraa aioitaan jatkaa olkaleikkauksesta toipumisen jälkeenkin.

Kommentit