Elli

Golden Cub Hollywood Sally
Kuva: Tiia Toivonen

Kultainennoutaja narttu

s. 6.3.2016

Paino: 24kg                 Säkä: 53cm (kotimittaus)             

Kyynärät: 0/0

Lonkat: C/C

Selkä: SP3, LTV0, VA0 (helmikuu 2019)

Harrastukset: toko & vepe

Kuva: Jenny Piittinen
Elli 2v iässä:

Ensimmäisen koiran saappaisiin Elli astui  27.4.2016. Haimme pennun kasvattajan luota Pälkäneeltä ja ensimmäiset viikot opettelimme koira-arkea yhdessä. Elämän ensitaipaleet Elli on viettänyt Kainuussa, jota seurasi muutto isompiin ympyröihin Tampereelle ja sen jälkeen taas pienemmälle paikkakunnalle Akaaseen.

Luonteeltaan Elli on leikkisä, päättäväinen ja melko rauhallinen höselö. Ihmisiä kohtaan Elli on ollut aina varautunut. Rotumääritelmää Elli ei täysin vastaa. Toki se on hyväntahtoinen, toiminnanhaluinen ja  älykäs, mutta luottavainen, terverakenteinen ja tasapainoinen se ei ole. Ihan tarpeeksi yhteistyöhaluinen se nykyään kyllä on, mutta en tiedä miten paljon tämä on koulutuksen, eikä ns. perusluonteen syytä.
Ollaan tehty paljon pohjia moniin harrastuksiin ja tarkoituksena on ollut tavoitteellisesti harrastaa ja kisata ainakin tokon ja agilityn saralla. Agility kuitenkin jäi pois melko nopeaan Ellin terveysongelmien selvittyä. Tulevaisuuden harrastustavoitteista ollaan haaveiltu varauksella. Ellin selkäongelmien vuoksi harrastellaan niitä lajeja, joita rikkinäinen koira kestää ja sen verran mitä kestää. Uiminen on yksi näistä harrastuksista, ja kesäisin sitä päästäänkin toteuttamaan päivittäin.


Parasta maailmassa Ellin mielestä on toiset koirat ja niiden kanssa leikkiminen. Melkeen yhtä parasta on metsälenkit vapaana kirmaten ja metsän hajuja haistellen. Välillä hajut vievät riistaintoista koiraa vähän liikaakin. Tutut ihmiset ja -paikat, ovat myös tärkeitä ja saavat pienen noutajan takapuolen heilumaan onnesta. Elli innostuu kaikesta yhdessä tekemisestä mukavasti ja onkin aina mennyt innoissaan treenaamaan. Liika reaktiivisuus on kuitenkin tuottanut päänvaivaa niin harrastuksissa, kuin arjessakin. Epävarmuus ja innokkuus vuorottelevat, mutta iän myötä nämä piirteet ovat kuitenkin tasaantuneet paljon.


Toimivan yhteistyön eteen ollaan tehty pentu- ja nuoruusaikana paljon töitä. Heikosti motivoituva, varautunut, ympäristöön vahvasti reagoiva, oman tiensä kulkija ei ollut helpoimmasta päästä ensikoiran omistajalle. Pettymysten kautta ollaan kuitenkin noustu kohti kumppanuutta, saumatonta yhteistyötä. Arvostan Elliä jopa hiukan outoine luonteenpiirteineen paljon ja arvostan jokaista yhteistä kokemusta, jotka mutkikas alkutaipaleemme on meille antanut. Joskus kuulee sanottavan, ettei sellaista koiraa saa jonka haluaa, vaan sellaisen jonka tarvitsee. Voi pitää paikkansa medän tapauksessa, sillä mikään "perushelppo" koira ei olisi ikinä opettanut näin paljoa. Päivä päivältä tämä koira on entistäkin rakkaampi, yhteistyö entistäkin parempaa ja jokainen yhteinen kokemus on vähintäänkin pienen kiitoksen arvoinen. 

Elli 3,5v iässä:

Ellistä on aikuistuttuaan tullut äärettömän mukava ja rauhallinen tapaus. Se on voimakkaasti kiintynyt minuun, vaikka edelleen innostuu muistakin tutuista ihmisistä paljon. Silti se epäluuloisena ihmettelee, jos joku muu yrittää viedä sitä vaikka lenkille. Elli on ohjaajapehmeä ja pehmeys näkyy välillä arjessa melko voimakkaastikin. Ellistä on tullut myös paukkuarka aikuisiässä. Ellissä on kuitenkin yllättävän paljon itsenäisyyttä ja omaa ongelmanratkaisukykyä tarvittaessa ja joskus (harvoin) sen kanssa täytyy oikeasti keskustella asioista tiukkaankin sävyyn.

Elli on arjessa melko huomaamaton ja helppo. Se on aina vähään tyytyväinen, eikä sitä vieraat paikatkaan stressaa niin kauan, kunhan mamma on lähettyvillä. Se on toisten koirien kanssa taitava ja sen voi huoletta laittaa erilaisiin laumakokoonpanoihin stressaamatta. Vieraita ihmisiä se edelleen väistää, mutta joissain tilanteissa saattaa yllättävänkin rohkeasti mennä itse tekemään tuttavuutta. Tutuilta ihmisiltä se anelee hetkittäin rapsutuksia, mutta suurimman osan ajasta se tykkää vain nukkua lattialla ihmisten läheisyydessä.

Riistaintoisuus on säilynyt aikuisiässäkin melko vahvana ja se onkin melkein ainoa asia Ellin käytöksessä, jota en itse pysty juurikaan hallitsemaan. Muuten Elli pysyy vapaana näköetäisyydellä ja pysähtelee tarkistamaan, että ihmiset ovat tallessa. Elli on todella ahne ruoalle ja kaikki syötäväksi kelpaava käy. Ruoan eteen Elli tekisi melkein mitä vain. Nykyään Elli viettää leppoisia sairaseläkeläisen päiviä osallistuen arjen aktiviteetteihin innolla. Metsässä se on edelleen melko väsymätön kulkija, mutta itse välillä säännöstelen sen liikuntaa ja pidän sillä myös rauhallisia lepopäiviä säännöllisesti. Välillä Elli pääsee treeneihin höntsäilemään ja syttyy treenaamisesta nykyään ihan hirveästi. Sen nuoruusiän matalavireisyys ja häiriöherkkyysongelmat tuntuvat kaikonneen jonnekkin kauas ja tärkeintä sille on vain päästä tekemään yhdessä hommia.

Elli on sulattanut elämänsä aikana monien sydämet ja tuntuu, ettei siitä voi olla tykkäämättä. Lempeä, hyväntahtoinen hassuttelija on ansainnut paikkansa sydämessäni mahtavana ensikoirana ja koiraelämään tutustuttajana. Se on sellainen luottokoira, oma kultatyttöni.

Kommentit